تخصصی‌ترین مرکز پخش و ارسال فیلم به فستیوال‌های بین‌المللی درگاه فیلم ایران
×

تريتمنت نويسي (Treatment) چيست و چه کاربردي در فيلمسازي دارد؟

تریتمنت نویسی (Treatment) چیست و چه کاربردی در فیلمسازی دارد؟
+ -

تریتمنت نویسی (Treatment) چیست و چه کاربردی در فیلمسازی دارد؟

تریتمنت یک طرح و یا سندی جهت ارائه ی ایده ی کلی و جامع فیلمنامه است که بطور معمول قبل از نگارش آن تهیه می شود. زبان نگارش یک تریتمنت حال ساده، بهمراه ساده ترین نثر ممکن و همچنین مشخص بودن مهمترین بخش های فیلمنامه می باشد، که اعم از؛ عنوان، لاگ لاین، خلاصه داستان و شرح حال کارکترهای متن است.

تریتمنت نویسی در واقع روش «امتحان» آن چیزی است که در ذهن شما میگذرد و اجازه خواهد داد تا قبل از صرف زمان و هزینه زیاد جهت نگارش فیلمنامه کامل، متن، مورد محک قرار بگیرد. همچنین تریتمنت ها به شما اجازه میدهد تا بصورت خلاصه‌وار ایده فیلمنامه شما برای استودیو های فیلمسازی و تهیه کنندگان حقیقی قابل ارائه باشد. (این کارکرد تریتمنت، مهمترین آنهاست)

چرا به یک تریتمنت (Treatment) نیازمندیم؟

تریتمنت ها کمک میکنند تا شما بتوانید داستان اصلی فیلم را پیدا و بطور همزمان سرمایه لازم را جهت تولید آن فراهم کنید. تحقیق در مورد یک تریتمنت و فیلم شامل جمع آوری حقایق، صحبت کردن با افراد (کسانی که مایل به سرمایه گذاری هستند) و نیز شکل دادن داستان است. با فهمیدن چگونگیِ برقراری ارتباط با اشتیاق و دانش و دیدگاه‌تان بروی کاغذ، شما به فهم عمیقتری از داستان و نیازمندی های گفتمانی روی پرده خواهید رسید.

تریتمنت قبل از پروسه ی فیلمنامه نویسی محقق می شود و اجازه میدهد تا ملزمات و المان های اساسی داستان را سر و سامان دهید. بنابراین مهمترین کارکرد تریتمنت نویسی را میتوان این چنین خلاصه کرد:

1.شکل دادن به دنیایی که میخواهید مخاطب تجسم کند.

2.چیدمان ساختار کلی داستان تان.

3.کمک به مشخص شدن حفره های پلات (طرح) یا بخش هایی که در فیلمتان بصورت گمشده (missing) باقی خواهد ماند.

4.نشان دادن جزییات بیشتری از کارکترها و فهمیدن مهمترین نقش شان در فیلم.

5.ساختن نقشه راهی (roadmap) جهت طی کردن آسانتر مسیر نوشتن تا تولید (سفر).

چه تفاوتی بین روش های «تریتمنت» و «اسپِک -Spec » در پروسه فیلمنامه نویسی وجود دارد؟

به دلیل نزدیکی این دو روش در ارائه طرح، در بیشتر اوقات بجای یکدیگر استفاده می شوند. چرا که هر دو به نوعی در خدمت کمک کردن به گفتمانی هستند که نویسنده قصد دارد به تهیه کنندگان و یا تلویزیون ارائه کند.

1.تریتمنت قبل از نوشتن فیلمنامه و بصورت ایجاز از فیلمنامه و شخصیت های که در طول فیلم افشا می شوند پدید می آید.

2.اما یک «اسپِک» بلندتر و ورژنی کاملتر از متن در فرمت استاندارد فیلمنامه خواهد بود.

بنابراین بطور کلی یک تریتمنت، چک نویس یک اسپِک است.

مترجم: عبارت spec خلاصه شده ی specification به معنای «مشخصات» می باشد.

یک تریمنت استاندارد چند صفحه می باشد؟

تعداد کلمات یک تریتمنت به نویسنده آن وابسته است. بعضی از تریتمنت ها یک صفحه ای و بعضی حتی تا 50 صفحه نیز خواهند بود. اگر مایل هستید که تریتمنت خود را به کسی ارائه دهید که سرمایه گذار است، بهتر است که در خلاصه ترین حالت ممکن به شرط آن که ارتباط صحیحی از نظر کارآمدی و فهم متن و هدف شما برقرار کند، ارائه دهید. بطور کلی یک تریتمنت استاندارد و نرمال بین دو تا پنج صفحه است.

4 المان اصلی یک تریتمت

هر تریتمنت شامل جزییاتی از برپایی شروع، تِم، نقش شخصیت ها و پلات اصلی، براساس «چگونگی» آن چیزی است که قصد نمایش‌اش را برای مخاطب دارید.

  1. عنوان (Title): یک عنوان مناسب به تریتمنت خود بدهید. حتی اگر این عنوان، موقت و صرفا کاری باشید.
  2. لاگ لاین (Logline): یک جمله ی کوتاه و خلاصه شده از کل داستان تان است.
  3. خلاصه داستان (Plot Summary): این خلاصه به نویسنده متکی است. بعضی از خلاصه داستان ها یک صفحه و بعضی دیگر حتی 70 صفحه ای خواهند بود.
  4. شخصیت های اصلی (Ker Characters): تفکیک شخصیت های داستان و نشان دادن قوس شخصیتی شان و نیز بسط و گسترش آنها در داستان.

چگونه در 6 گام یک تریتمنت بنویسیم؟

راه های متفاوتی جهت نوشتن یک تریتمنت وجود دارد، که دراینجا تنها به یک روش در6 گام اشاره خواهد شد:

  1. نوشتن عنوان
    • عنوان باید آن چیزی باشد که «وجودِ» طرح و ایده تان در آن متجلی خواهد بود. بعضی از عناوین ساده و به نوعی بازی کلمات هستند؛ مانند (The 40 Year Old Virgin) بعضی یک موقعیت (Manchester by the Sea) بعضی یک حالتی از یک حس یا بیان؛ مانند (Get Out) و بعضی حتی یک استعاره خواهند بود. چون: Silence of the Lambs. اما بطور کلی یک نکته در انتخاب عنوان حیاتی است و آن اریجینال (جدید و به گوش نرسیده) بودن آن است که میتواند قرابت خیلی نزدیکی با متن و فیلم نیز نداشته باشد.
  2. نوشتن لاگ لاین
    • لاگ لاین جمله ای (یا نهایت دو جمله) خلاصه وار است که حس و حال فیلم را بطور کلی بیان میکند. یک لاگ لاین میتواند شامل شخصیت اصلی داستان و مشکلی که او با آن مواجه است، باشد. این توضیحات بطور فشرده به مفهوم کلی و تصور خواننده از فیلم منجر می شود.

چند نمونه از لاگ لاین فیلم های معروف (اضافه شده ی مترجم)

  1. بیگانه (Alien): «در فضا، هیچکس صدای فریاد شما را نمی شنود»
  2. پدرخوانده (Godfather): «پدر سالار یک سلسله ی جنایتکار سازمان یافته، کنترل امپراطوری خود را به پسر بی میلش واگذار میکند»
  3. داستان های عامه پسند (Pulp Fiction): «داستان زندگی دو اوباش، یک بوکسور و همسر یک گنگستر، و یک جفت راهزن که در چهار داستان خشونت آمیز و رو به رستگاری در هم تنیده اند.»
  4. خلاصه ای از مفهوم متن
    • در این قسمت شما شانس گسترش و توضیحات اضافی تر از لاگ لاین را خواهید داشت.  همچنین به بیان تِم و استایل و ژانر فیلمتان و مشخصاتی از لوکشین و فضای و اتمسفر و نیز بکگراند متن قابل ارائه است.
  5. شکل دهی شخصیت های اصلی
    • چه کسانی قرار است در داستان حضور داشته باشند؟ این شخصیت ها چه میخواهند؟ چگونه در داستان بسط و گسترش پیدا می کنند؟ (به همراه خلاصه ای از قوس شخصیتی آنها). شما باید از نظر احساسی خواننده ی تریتمنت را با احساس کارکترها و آن چیزی که برایشان پیش خواهد آمد، درگیر کنید.
  6. پیدایش کنش ها (Acts)
    • وقتی دنیا و ساکنان آنها را ساختید، وقت آن است که آنها را در آن دنیا غوطه ور سازید. از «آغاز داستان» شروع به نوشتن کنید. چه در شروع خواهیم دید؟ از داستان تان چنان بگوئید که گویی یک داستان کوتاه تعریف می کنید. با تعلیق و بیان نکات مهیج، خواننده را پا گیر کرده و نگذارید تا براحتی متن را کنار بگذارد.
  7. پایان بندی
    • باید پایان تریتمنت شما با پایان قصه گو بودن متن تان، مطابقت داشته باشد. چه چیزی در پایان منتظر مخاطب فیلم شماست؟ چه سرانجامی کارکترهای شما را در برخواهد گرفت؟ در این قسمت شما گره ای محکم به تمام گفته های خود میزنید و مخاطب خود را مواجه میسازید با آنچه در دنیاتان به وقوع پیوسته است.

لینک مقاله:

https://www.masterclass.com/articles/how-to-write-a-film-treatment-in-6-steps#how-to-write-a-treatment-in-6-steps

رفرنس: از سری مسترکلاس های فیلم های بلند «جودی فاستر»

نویسنده: JODIE FOSTER

مترجم: علیمحمد اقبالدار

 

نظرات شما
نظری درج نشده است.
درج نظر شما
+ مشاهده لینک های اصلی سایت
آخرین اخبار